Νέα μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19 στις εισόδους των περισσότερων χωρών στα Βαλκάνια
Η Σερβία, η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν εκδώσει νέους κανόνες που επιτρέπουν στους επιχειρηματίες και σε ορισμένες άλλες κατηγορίες να διασχίσουν τα σύνορα για επείγοντες λόγους.
Ωστόσο, οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν σταθεροί στα περισσότερα βαλκανικά κράτη.
Ισχυροί περιορισμοί στα ταξίδια στο εξωτερικό και στην είσοδο σε χώρες εξακολουθούν να ισχύουν στην Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Σερβία, η Κροατία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για τους ξένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στις χώρες τους.
Η Σερβία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει σε αλλοδαπούς που μπορούν να παρουσιάσουν δοκιμή PCR όχι άνω των 72 ωρών. «Όσοι έρχονται στη Σερβία θα πρέπει να έχουν [αρνητικό αποτέλεσμα σε] δοκιμή PCR όχι μεγαλύτερο από 72 ώρες. Εάν δεν το έχουν, θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση εάν είναι πολίτης μας ή σε απομόνωση με επίβλεψη της υγείας ενός αλλοδαπού πολίτη », δήλωσε η επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον, μέλος του Στρατηγικού Προσωπικού Κρίσεων στη Σερβία τη Δευτέρα.
Όσοι δοκιμάζουν αρνητικά δεν χρειάζεται να επιβλέπονται, είπε ο Kon. Πρόσθεσε ότι δεν έπρεπε ακόμη να αποφασιστεί πού θα εξεταστούν οι άνθρωποι ή πόσο θα κοστίσει.
Στην Κροατία, η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, η οποία ξεκίνησε την τρίτη φάση άρσης προληπτικών μέτρων, εξέδωσε στις 9 Μαΐου μια απόφαση που επιτρέπει στους Κροάτες πολίτες να πάνε στο εξωτερικό και τους αλλοδαπούς πολίτες να εισέλθουν στην Κροατία – αλλά μόνο για οικονομικούς ή επείγοντες προσωπικούς λόγους.
Η διέλευση των συνόρων απαιτεί την τήρηση επιδημιολογικών συστάσεων, αλλά οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονωθούν μετά την είσοδο στη χώρα.
Αυτή η χαλάρωση ισχύει μόνο για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η είσοδος από τρίτες χώρες στο έδαφος της ΕΕ απαγορεύεται έως τις 15 Ιουνίου. «Στο πλαίσιο όλων αυτών, είναι δυνατές ειδικές διμερείς συνομιλίες με μεμονωμένες χώρες», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μπόζινοβιτς.
Τα επιδημιολογικά μέτρα γίνονται αυστηρότερα στο νότιο νησί Brac, αφού έγινε νέο hotspot για τον κοραναϊό, με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να το αφήσουν χωρίς ειδική άδεια.
Στην Ουγγαρία, ένα κυβερνητικό διάταγμα από τις 30 Απριλίου επιτρέπει στους πολίτες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας να εισέλθουν για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς λόγους. Η απόδειξη των επαγγελματικών ταξιδιών πρέπει να εμφανίζεται στα σύνορα. Επιτρέπεται επίσης στους Ούγγρους να ταξιδεύουν στις ίδιες χώρες. Δεν απαιτούνται δοκιμές COVID-19 για την παραπάνω ομάδα.
Απαγορεύεται στους κατοίκους άλλων χωρών να εισέλθουν στην Ουγγαρία.
Οι περισσότερες χώρες της περιοχής απαγόρευαν στους αλλοδαπούς πολίτες, με μικρές εξαιρέσεις, να εισέλθουν στις χώρες τους στα μέσα Μαρτίου ως απάντηση στην εξάπλωση του κοροναϊού.
Στη Ρουμανία, οι αρχές ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιορισμών κυκλοφορίας από τις 15 Μαΐου. Έκτοτε, ορισμένες κατηγορίες επισκεπτών που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν, όπως ξένοι συγγενείς Ρουμάνων ή πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στη Ρουμανία και εκείνοι που έχουν βίζα ή άλλους τύπους μακροχρόνιων άδειες, θα επιτρέπεται ξανά στη χώρα.
Η πιθανή άρση ορισμένων μέτρων μετά τις 15 Μαΐου ανακοινώθηκε επίσης στη Μολδαβία.
Η Σλοβακία δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μέχρι τώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει συζητήσει την πιθανή επανέναρξη συνόρων με ορισμένες γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση. Αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία σχετικά με αυτό, αν και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να προειδοποιούν για τους κινδύνους ή την εισαγωγή νέων μολύνσεων.
«Εάν οι γειτονικές χώρες φτάσουν στο επίπεδό μας, είναι πρόθυμες να ανοίξουν τα σύνορά τους μαζί μας», δήλωσε ο Igor Matovic, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας την περασμένη εβδομάδα.
Στη Βουλγαρία, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη χαλαρωθεί. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Κιρίλ Ανανίεφ δήλωσε ότι αρκετοί από αυτούς θα παραμείνουν αποτελεσματικοί μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη 13 Μαΐου. Οι περισσότεροι αλλοδαποί εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να εισέλθουν στη Βουλγαρία, και αυτό αναμένεται να ισχύει τουλάχιστον έως τις 13 Ιουλίου, πιθανώς πέρα.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις εισόδου ξένων πολιτών, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πότε μπορούν να αρθούν.
Ετικέτες: CORONAVIRUS, COVID-19, Ιστιοπλοϊκά νέα, καλοκαίρι, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, νέα, τουρισμός